fee 發表於 2007-6-11 00:25:13

Mega Box 一日遊

今日去o左 megabox 行o左半日,主攻 spotlight 同 b&q ,有以下 comment:

- megabox 好多人!megabox 外圍有好多警察維持路面秩序,連入門口再上電梯o個度都要排隊入,好誇!

- 好多 shop 都未開,開o左又唔係咁o岩口味想行.. (e.g. otto, 快圖美..)

- 商場設計麻麻,個 loby 好細,上面係咁轉係咁轉,每層o既 shop 又唔係太多...

- spotlight 主攻布藝材料 (床上用品,布呀,窗廉呀),價錢貴,不過買o既人都唔少..

- b&q 係日本城o既放大版,ikea 裡面o既貨物o既感覺係好一致,可以所有野都o係呢裡面買都 ok 的;但係 b&q 就唔得,好雜亂,日本城 + 實惠,賣好多原材料 (木板/ 鑽/ 鎚)同埋大型用品 (戶外花園 +c, 浴缸等等),相反類似 ikea o既 cutie 細件品味家品就完全欠奉;行完都唔想買野..

- 冰場細,同埋冇咩地方俾人睇,感覺有小小西九龍o個個咁... (6月18日開張)

- foodcourt 就多野食,而且好多人,好似俾人食野o既地方就唔係太夠..

mega box 有 shuttle bus 去九龍塘/ 九龍灣/ 官塘,因為 mega box 滿足唔到我o既行街慾,所以行完之後坐 shuttle 去 apm 再行過.. :funk:

如果想去 mega box 的話,我建議再遲多三個月去行,同埋唔好俾太多期望o係 spotlight 同 b&q... 因為你唔係需要裝修同買用品的話,行 b&q 真係會好悶.......#mygod

小星 發表於 2007-6-11 01:06:22

原帖由 sknife 於 2007-6-11 00:36 發表
(我租緊果到都係B&Q 做裝修,咁又真係非常唔錯既 #mygod )
你係係佢度買料定可以係佢度請埋師傅?
介唔介意講多少少?

choco-bear 發表於 2007-6-11 01:52:31

上星期六行完, 早上十一點去到, 車位差唔多滿, 兩點幾走的時候, 附近的空地及工廠停車塲都全滿, 好得人驚....

Spotlight, 行完感覺係....而家唔行遲d一定冇得行。
因為如果佢d貨品唔變, 應該好快會「執粒」。
佢有三份一或以上地方係放布同縫紉東西, 只係車衣線同衣車綉花線, 已經有幾個唔同品牌。「畫粉」同「畫粉筆」等起紙樣的東東, 都有幾十種。剪布用較剪又有一個架咁多。睇係幾有趣, 但係, 呢d野咁少人買, 真係點會做得住呢?

另一個三份一賣下床單被舖, 平果d又唔靚, 靚果d唔平之餘但係又唔夠其他地方賣的咁靚

餘下係d餐具、擺設、毛冷、穿珠仔、arts and craft, 都係靚果d唔平之餘但係又唔夠其他地方賣的咁靚~

B and Q - 係實惠+日本城+濃縮Portland Street
最得意係, 竟然有鑽床....我可能都係第一次摸到鑽床, 同埋研究下係點運作~

其實, 諗番轉頭SPOTLIGHT可以比D冇讀家政D男士解下D縫紉手工, Band Q 咪比D女生認識下D金工木工咁, 都幾有教育意義喎~ :lol

juniormarco 發表於 2007-6-11 02:25:21

原帖由 sknife 於 2007-6-11 12:36 AM 發表
咁真係誤會晒。又可能係個廣告太吹水 XD

B&Q 係深圳有好多,佢重來個定位都無話係 ikea 佢做緊既係一站式既裝修用品,重會有埋室內裝修一齊做 XD 不過當然價錢會比出面一件件搵來買貴,不過就真係唔洗煩~~你新屋落地既話,你要乜佢都會齊晒比你揀 XD

(我租緊果到都係B&Q 做裝修,咁又真係非常唔錯既 #mygod )

B&Q 裝修既屋#hoho 唔介意介紹下,今年年底前都想搬屋~
今個星期日去下megabox 先~

皇龍帝 發表於 2007-6-11 10:57:34

星期六日我都過左去兩日,交通不便、旺起上黎(星期日下午兩點)響穿梭巴士站有個牌話要等一個鐘……離開時又係要排長龍。

停車場長full,車要有心理準備只可以泊附近地方。

無論私家車、又或打的入去,響megabox前面既必經路段(東邊入或西邊入都好)都長期擠塞(起碼我兩日一出一入都係咁),而好係穿梭巴士有優先駛入權。

kogun 發表於 2007-6-11 11:25:15

我諗, B&Q 同 spotlight, 兩間野, 都唔係太符合本地民情............

我星期五晚八點到渣車去睇下係乜料, 頂入去泊車去上十幾層先有位泊油都比晒佢,
大部份店舖真係未開, 就算開晒我都覺得唔好行, 電梯係咁周圍穿插, 相比之下
APM好行好多, 其實我心諗呢間野過左個熱潮之後, 仲維持到都成問題,
要睇名牌可去又一城, 行下食下可到APM, 呢度真係無乜卓頭, 最死証係佢個地點,
要轉多程車去, 一次兩次都話OK有新鮮感, 去多幾次都覺得煩啦.....

fee 發表於 2007-6-11 14:24:05

地點差真係一大要害..

去完 spotlight 同 b&q,加上星期日o個幾場 ice hockey 比賽,令我覺得 megabox o既主要客戶係西貢,清水灣道走出來o既西人客,而唔係本地人...............=.=

juniormarco 發表於 2007-6-11 19:49:46

原帖由 kogun 於 2007-6-11 11:25 AM 發表
我諗, B&Q 同 spotlight, 兩間野, 都唔係太符合本地民情............

又唔一定要合民情先會成功既

kogun 發表於 2007-6-11 19:52:27

原帖由 juniormarco 於 2007-6-11 07:49 PM 發表

又唔一定要合民情先會成功既

呢個咪我同你睇法上既分別囉~

等如你會睇好FOLEO, 我唔會. #ha2
頁: [1] 2
查看完整版本: Mega Box 一日遊